Friday, February 13, 2009

Jika Wanita Umpama Ikan...

Jika wanita umpama ikan...Ikan Salmon
Bentuknya indah, dagingnya enak dimakan. Berkualiti tinggi, bernilai dan mahal. Ini boleh diumpakan seperti wanita bekerjaya.
Ikan Arowana
Cantik dibuat hiasan. Angkuh dan sombong. Mahal. Liuknya lemah gemalai memancing mata yang memandang. Ini boleh diumpakan seperti artis/selebriti/model.
Ikan Emas
Cantik juga dibuat hiasan. Warnanya indah. Liuk lintuknya juga lemah gemalai. Sayangnya ia hanya boleh dilihat dan dikagumi. Tidak boleh dimakan. Ini kategori isteri orang.
Ikan Bandaraya
Ini jenis ikan murah. Selalu menempel di dinding kaca aquarium. Boleh didapati di mana-mana. Kalau dah menempel, susah dia nak lepaskan. Macam gam. Ini umpama perempuan yang suka menempel pada lelaki kaya.
Ikan Keli
Ikan ini juga murah. Boleh didapati di mana sahaja. Selalu dijual di tepi jalan tetapi harus berhati dengan sengatannya yang bisa. Ini seperti perempuan tepi jalanan.
Ikan Bilis
Bentuknya gitu-gitu sahaja. Selalunya sedap dimakan bila tiada lauk lain. Ini seperti Bini Sendiri.

Hehehe..tak bolehlah macam tu kan. Walaupun seorang isteri tu umpama ikan bilis, tetapi dialah yang memberi kehidupan yang sebenar-benarnya kehidupan kepada kita. Dialah yang banyak berkorban kepada sebuah keluarga. Dialah yang bersusah payah dan bersengkang mata dan sanggup bersama-sama dalam apa juga keadaan. Hargailah isteri anda!

- tempua.siber-

No comments: