Sunday, June 13, 2010

Percutian Keluarga - Genting Highlands

Bercuti beramai-ramai dengan ahli keluarga memang menyeronokkan. Kadang-kadang, tanpa perancangan yang beria-ia pun boleh jadi. Last minute decision. Apapun yang penting matlamat percutian itu tercapai. Apa lagi kalau bukan releks dan santai tanpa memikirkan hal-hal yang berat dan merumitkan. He he he...bukan lari dari masalah, cuma mencari ruang untuk diri sendiri dan melegakan otak dari membuat atau memikirkan kerja rutin.

Jadi, dengan perancangan yang tiba-tiba maka berangkatlah tempua dengan anggota keluarga pada 23.5.2010 (Ahad). Tempat persinggahan pertama, rumah sepupu di Shah Alam. Lepas makan tengahari, pi jalan-jalan dulu di Berjaya Times Square. Bak kata sepupu, sebelum pi Genting, kena ada pra-genting dulu, jadi permainan indoor di Berjaya kami jelajah.Ibu-Ibu Yang Paling Sporting - Walaupun Sepanjang Permainan Lidah Tak Lekang Dengan Ayat Suci Al-Quran...Takut Katanya...He he heTengok...Bapak Budakpun Lebih Beria Dari Anaknya..He He He....Tak Dapat Naik Keretapi Betu-Betul...Yang Mainanpun Jadilah Ek!!!Better Late Than Never!!! Enjoyyyy....Kena Beratur Ke??!! Beratur Kali Ke Berapa Nie??!!Jom Makan....Nyum Nyum Nyum.....Qaseh - Anggota Keluarga Paling Muda...Dalam Masa Sebulan 2 Kali Naik Genting...Hebat!

Lepas makan di Chicken Rice Shop, 'rombongan cik kiah' di bawa ke I-City Shah Alam. menikmati keindahan cahaya lampu yang berwarna warni. Walaupun kaki dah macam letih nak melangkah, tapi takkan nak menyerah kalah kepada yang lain-lain yang masih teruja! Seronok juga..bila lagi nak merasa 'penat' berjalan kan? Layannn....

Dikelilingi Cahaya - I-City Shah Alam

Baliknya, kerusi urut Ogawa jadi rebutan. Lenguh-lenguh badan perlu dihilangkan segera sebab esoknya...banyak lagi acara menunggu di puncak Genting.

Esoknya 24.05.2010 (Isnin), awal-awal lagi semua dah bersiap sedia. Lepas sarapan, konvoipun bergerak. Dari 12 orang, kini menjadi 14 orang bila tiba-tiba sepupu dan kawannya nak join sama. Lagi ramai...lebih meriah.

Sampai Genting, lepas check-in, semuanya berkumpul di Lobi hotel untuk bermain indoor games. Habis semua menjadi budak kecik. Semua permainan diteroka. Yang tak mahu naik kena paksa. Time nilah nak uji adrenalin dalam badan. Memang mengujakan. Pening nak permainan di Berjaya Times Square belum hilang kini disambung pula permainan di Genting...PITAM!!! Ha ha ha...Masing-Masing Teruja Di Genting....

Pukul 8.00 p.m, belum sempat meredakan letih badan atas tilam empuk, pintu bilik dah kena ketuk. Lepas makan malam, yang main boling teruskan agendanya...yang hendak menjelajah indoor games...teruskan aktivitinya. Berpecah dengan aktiviti masing-masing. Lewat malam, semuanya lepak di tempat terbuka untuk merasakan kedinginan Genting. Rasanya kedinginannya tidak seperti 15 tahun dulu....kenapa?!!!

Esoknya 25.05.2010 penjelajahan bersambung. Esoknya selepas bersarapan, outdoor games pula menjadi pilihan. Kaki mula lenguh bila berjalan dari satu permainan ke satu permainan. Kebanyakan pengunjung adalah dari Timur Tengah dan India. Bangga juga bila Malaysia menjadi destinasi pilihan mereka. Tapi bila dah ramai-ramai serbu genting..terasa lak yang tempua ni macam pendatang asing!!! He he he...Tak Kira Tua Atau Muda....Semuanya Tak Ingat Donia Main Permainan....Bila Lagi Ekk...Layannnnnn Jerr.

Banyak kenangan sempat dirakamkan disemua lokasi yang dijelajahi. Ini saja yang mampu diuploadkan. Apapun percutian kali ini berjaya mencapai matlamat untuk memberi ruang kepada diri sendiri sambil merehatkan minda. Dan yang lebih penting...ianya dapat memberikan quality masa bersama keluarga.

Petangnya dalam pukul 6.00 p.m Genting kami tinggalkan. Percutian ini amat bermakna dan menyeronokkan dan kini percutian keluarga yang lebih besar yang melibatkan lebih 70 ahli keluarga sedang menanti.

24.07.2010 - A Famosa Waterworld akan menunggu kehadiran GENERASI SAODAH YASSIN

Tunggu.....

No comments: