Friday, August 29, 2008

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! - Sejauhmana Kemerdekaan Kita?!

Dalam entry yang lepas, Tempua pernah mengatakan yang masa lalu kita telah membentuk siapa kita hari ini. Mungkin ada yang berbangga dengan apa yang mereka miliki hari ini -kemewahan, kedudukan/pangkat dan nama dan ada juga yang kecewa dan kurang bangga dengan apa yang mereka ada.

Lebih membuat kita bangga bila apa yang kita dapat atau miliki hari ini adalah hasil dari usaha dan penat lelah kita sendiri. Sudah pasti kita akan menghargai sebab kita dapat rasakan sendiri bagaimana susah untuk mendapatkannya. Bila kekayaan atau keselesaan hidup yang kita ada itu diwarisi, maka sifat menghargai apa yang kita ada itu kian pudar. Kerana kita tak melaluinya...hanya mewarisinya.

Begitu jugalah dengan KEMERDEKAAN ke -51 yang kita akan sambut esok. Generasi pewaris yang mewarisi udara kebebasan di bumi Malaysia ini semakin hilang rasa bangganya pada negara. Tempua yang lahir sebagai anak merdeka juga akui yang 'kurang hargai' dalam ertikata sebenarnya bila menyebut tentang semangat kemerdekaan.

Bukannya Tempua tidak patriotik atau mencintai negara. Tempua sangat cinta dan sayangkan negara ini, begitu juga dengan yang lain. Tetapi ianya tidak dapat menandingi dan tidak sehebat orang-orang yang merasai sendiri bagaimana seksanya hidup sebelum merdeka. Bagaimana deritanya hidup dijajah. Mereka yang alami sendiri detik atau peristiwa ketika itu sudah tentu berbangga dengan transisi Malaysia sebelum dan selepas merdeka. Berbangga dengan apa yang mereka dapat dan perjuangkan.

Tetapi generasi pewaris yang lahir selepas merdeka, mereka berbangga dengan apa yang mereka ada. Bukan dapat dan perjuangkan. Jadi perasaannya tentu berlainan. Lahir-lahir sahaja sudah hirup udara kebebasan dan kemajuan, tentunya semangat yang ada pada diri mereka tidak sehebat generasi yang mengalami dan berjuang sendiri untuk kemerdekaan. Semangat yang mereka (Tempua juga) perolehi hanyalah melalui pembacaan dan rakaman rentetan sejarah tanahair, sudah tentu 'thrill'nya lain.

Cuma kadang-kadang Tempua terfikir juga...secara zahirnya kita sudah merdeka. Akan tetapi, banyak jiwa yang masih belum merdeka. Cuba renungkan senario ini...

MERDEKAKAH kita... bila kita tidak tahu menghormati undang-undang dan pengguna jalanraya dengan memandu secara berbahaya dan melulu?!

MERDEKAKAH kita... bila kita tidak tahu menghargai nyawa bayi yang baru lahir dengan sanggup membuang (dengan niat hendak membunuh) tanpa belas?!

MERDEKAKAH kita... bila kita menjerumus dan membiarkan diri dijangkiti penyakit sosial?!

Rasanya banyak lagi tentang persoalan 'MERDEKAKAH KITA' yang masih lagi membelengu jiwa yang belum dapat lagi kita bebaskan. Hanya kita yang mampu merdekakan diri kita.

Dengan kebebasan dan keamanan yang kita kecapi inilah maka kita dapat menyambut kehadiran Ramadhan dengan selesa. Cuba bayangkan jika negara kita masih lagi kacau bilau dan berada dalam keadaan huru hara? Bayangkan Iraq, Palestine, Afghanistan dan negara-negara lain yang tidak stabil politiknya. Adakah kita sanggup gadaikan keamanan ini?!

Ironinya, pada tahun ini kita betul-betul meraikan hari KEMERDEKAAN kerana disamping menyambut kemerdekaan negara kita dari penjajah, kita juga akan 'merdeka' dari jajahan hawa nafsu dan hasutan syaitan bila kita menyambut pula bulan Ramadhan. Semoga kehadiran Ramadhan dapat memberi kita seribu Rahmat dan keinsafan buat kita yang menyambutnya dengan jiwa yang merdeka.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-51 dan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam.

- tempua.siber -

No comments: