Sunday, June 8, 2008

Happy Belated Birthday...

Ramai orang tak berapa nak ingat pada tarikh lahir insan-insan terdekat di sekelilingnya. Ada juga yang tarikh lahir sendiripun hampir-hampir lupa. Tapi pernahkah kita terfikir benda-benda 'remeh' macam inilah yang dapat menceriakan hari-hari kita.

Tak perlu banyak alasan, kita mempunyai banyak 'gadget' yang canggih-canggih untuk mencatatkan detik-detik penting untuk diraikan dalam kehidupan kita. Semuanya di hujung jari dan terpulang pada kita untuk melakukannya.
Hidup ini sangat indah bila kita tahu cara-caranya. Tak perlu nak belikan hadiah jika itu dijadikan alasan untuk tidak memberi ucapan (buat-buat lupa) pada hari-hari yang bermakna dalam hidup seseorang.
Dengan hanya satu panggilan telefon atau sekadar sms/kad ucap selamat serta iringan doa sudah bisa membuatkan penerimanya amat berbesar hati dan jiwanya tersentuh. Kalau kaedah ini digunakan dalam keluarga, pasti akan wujud jaringan silaturrahim yang mesra. Tak percaya?? Mulakan sekarang dengan mengambil inisiatif untuk mencatit hari-hari penting dan istimewa dikalangan ahli keluarga, teman-teman rapat dan org-org istimewa disekeliling anda.
Andaikata ada budget lebih, tak salah untuk memberi hadiah atau menjamu mereka makan. Mungkin perbuatan baik anda pasti akan mendapat balasan.
Saya baru sahaja menyambut hari lahir pada 03-06 yang lalu. Seperti biasa banyak ucapan yang dikirim oleh sanak saudara dan sahabat melalui sms dan mail. Ada juga yang memberikan hadiah. Terima kasih kepada mereka semua. Hadiah hanyalah satu bonus, tapi bila membaca sms dan menerima panggilan telefon dari mereka....hati sangat tersentuh dan terharu.
Happy Belated Birthday To Me.... Akhirnya dapat juga saya mengucapkan pada diri sendiri.

No comments: