Tuesday, January 5, 2016

Haziq & Kemeriahan Berbuka Puasa 1 Ramadhan

Sempena cuti panjang sambutan Hari Kemerdekaan dan Awal Ramadhan, Haziq, ibu dan ayahnya telah pulang ke kampung di Melaka. Oleh kerana hari lahir Haziq pada tahun ini jatuh pada bulan puasa, maka pada 31-08-2008 telah diadakan sambutan yang sederhana tetapi meriah di rumah Mak Long nya. Kebetulan bulan September juga merupakan hari lahir 2 org sepupu dan Pak Longnya, maka sambutan diadakan serentak.

Untuk majlis berbuka puasa 1 Ramadhan, semua telah sepakat untuk menyambutnya di rumah Mak Lang Haziq pula di Alor Gajah, Melaka. Walaupun tak semua yang dapat berkumpul, tetapi kemeriahan tetap dirasa. Tengok sajalah juadah yang telah siap terhidang. Konsep 'potluck' dibuat supaya tidaklah membebankan tuan rumah nanti. Setelah dihimpunkan juadah, banyaknya...antaranya ialah, Asam pedas, Mee Hailam, Daging Goreng Lada Hitam, Ikan Masin Goreng, Ikan Basah Goreng, Salad + Ulam Petai, Buah tembikai, Kek Coklat, AIr Kopi Kaw dan Teh O ( Mak Lang - Tuan rumah sediakan), Sambal Bilis Goreng, Udang + Ayam Goreng Serai, Ayam Goreng Sambal (Mak Long bawa), Serabai dan Roti John ( Ibu Haziq 'import' dari pasar Ramadhan) dan beberapa menu lagi.

Yang kelakarnya, semua juadah dah siap disediakan atau dihidang di ruang tamu rumah. Tetapi last minute masa nak berbuka lokasinya dipindahkan pula ke serambi rumah. Untuk dapatkan feel atau suasana kampung yang berangin-angin. Memang meriah dan menarik.

Si Haziq? Eh lupa pulak..inikan kisah dia....dia apa lagi..berkejar-kejaran lah dengan sepupunya. Bila di tanya puasa ke tidak..dia jawab "Poche..." tapi mulut penuh.

Macam-Macam Lah haziq Niee...!??


Update via Fotopages - Rabu 03.09.2008No comments: